Onze unieke locatie: De Van Nelle Fabriek

17 oktober 2018

Op 1 december vindt de derde editie van Blijdorp Winterfestival plaats in de Van Nelle Fabriek. Een unieke locatie die bekend staat om haar indrukwekkende en karakteristieke uitstraling. Maar dat is lang niet het enige wat het gebouw zo bijzonder maakt. Wist jij bijvoorbeeld dat de Van Nelle Fabriek niet alleen op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat, maar door de Europese Unie ook nog eens is  onderscheiden met de hoogste prijs voor Europees Cultureel Erfgoed Project?

 

De in de jaren ’20 ontworpen en gebouwde fabriek wordt gezien als 1 van de meest opvallende prestaties van het moderne bouwen. Het fabriekscomplex bestaat uit verschillende aaneengeschakelde gebouwen en staat bekend als een van de hoogtepunten van de industriële architectuur uit de 20e eeuw. Architecten noemden de fabriek kort na de bouw ‘het mooiste schouwspel van de moderne tijd’ en ‘een gedicht in staal en glas’. Na ruim 60 jaar als fabriek voor tabak, thee en koffieproductie gediend te hebben werden de deuren gesloten. Vanaf 1999 werd er gezocht naar een nieuwe bestemming voor het iconische pand.

Van 1999 tot  2006 werd er keihard gewerkt aan het nieuwe plan. De Van Nelle Fabriek ging onderdak bieden aan verschillende creatieve bedrijven: kunstenaars, grafisch vormgevers, productontwerpers, architecten, reclamestudio’s, mediabedrijven, etc. Inmiddels is de voormalige fabriek ook een plek waar grote congressen, beurzen en productpresentaties worden gehouden. In 2016 voegden wij nog iets toe aan dat lijstje: een festival. Blijdorp Winterfestival is het enige muziekevenement dat plaatsvindt in dit historische pand. #UNIEK!